יש לכם כלב בבית?
חתול? אוגר? דגים? אולי תוכי?
ובכל מקרה, אם יש לכם בעל חיים בבית, זה טוב לילדים שלכם.
בעלי החיים עוזרים לילדים שלנו בכל תחומי החיים- החל מפעילות גופנית (להוריד את הכלב 3 פעמים ביום, לרדוף אחרי החתול בבית, להיות פעיל במשחק עם חיית המחמד), דרך התמודדות רגשית ונפשית ועד לתחושת אחריות ובטחון אישי.
אם אין לכם חיית מחמד בבית ואתם שוקלים אם לקחת אחת, הנה כמה סיבות ממש טובות לקחת לכם בעל חיים שיחמם לכם את הלב:
1. זה בריא
ממש ככה. מחקרים מראים שילדים שגדלים עם בעלי חיים בבית נוטים לחלות פחות. זאת כי בעל החיים מחזק את המערכת החיסונית. זה עובד ככה: המערכת החיסונית של האדם מתפתחת בעקבות חשיפה לחיידקים. בעל החיים מביא איתו חיידקים ובקטריות שהגוף נחשף אליהם ולומד להתגבר עליהם. (ידעתם שטיפול בכלב מסייע להתמודדות עם מחלות כמו לחץ דם גבוה, סוכרת, דיכאון, דמנציה, מחלות לב ועוד?)
2. המגע
מגע הוא אחד הצרכים הכי גדולים שלנו כבני אדם. מגע הוא מרפא. הטיפול בבעלי חיים מביא איתו המון מגע לחיים שלנו. בעל החיים תמיד ישאף למגע, ואנחנו נענה לו בשמחה.
מגע משחרר הורמונים של שמחה, מפחית חרדות ומביא איתו שמחה.
3. לומדים לתת אמון
בעל החיים נותן בנו אמון מלא, ואנחנו בהחלט יכולים לבטוח בו. הילדים שלנו לומדים לתת אמון. מתאמנים בתחושה והיכולת הזו, שחשובה לנו מאוד בהמשך החיים.
4. פעילות מוטורית
כל פעילות עם בעל החיים מעודדת אותנו לפעילות כלשהי. הילדים רוצים לגעת בחיית המחמד ופעילות זו דורשת איזושהי פעילות. אם זה לרדוף אחרי החתול ברחבי הבית, להאכיל את הארנב, ללמד את התוכי לשבת על הכתף או להשתולל עם הכלב. בעלי החיים מעודדים אותנו לחיים פעילים.
5. חברות
החיבור שלנו עם חיית המחמד שלנו הוא עמוק במיוחד. לעיתים הם הופכים להיות חברי הנפש שלנו במובן העמוק ביותר של המילה. אנחנו לא מפחדים לחלוק איתם את הסודות בכי עמוקים שלנו, כי אנחנו יודעים שהם לא יספרו אותם לאף אחד אחר (אולי כדאי להיזהר בנושא הזה עם תוכים...), שהם לא יצחקו עלינו או יעלבו.
6. טיפול נפשי רגשי, בחינם
גם כאן מחקרים הראו שאנשים שנמצאים בקרבת בעלי חיים נהנים מלחץ דם נמוך יותר, הם רגועים יותר ונינוחים יותר.
בנוסף, בעלי חיים מביעים רגשות בצורה קלה וחופשית ומעודדים אותנו לעשות את אותו הדבר. בעלי חיים משמשים הרבה בטיפולים רגשיים בשל היכולת שלהם לעזור לילדים לבטא רגשות.
7. אהבה ללא תנאי
חיית המחמד שלנו לא שופטת אותנו. לא איכפת לה איך אנחנו נראים, אם יש לנו לקויות, אם קשה לנו חברתית או אם אנחנו נכים. הן פשוט אוהבות אותנו. בלי תנאים. וזו הרגשה נפלאה לתת ולקבל אהבה ללא תנאי.
8. אמפתיה
הילדים שלנו, כידוע, מאוד מרוכזים בעצמם. לוקח להם קצת זמן, להבחין בכך שיש עוד אנשים בעולם. בעל החיים מגיע, והוא מישהו שיש להתחשב בו. הילדים שלנו לומדים לראות את האחר. להתחשב בו ולפתח אמפתיה. כלי מאוד חשוב שיצטרכו בהמשך חייהם.
9. אחריות
עם חיית המחמד, באה אחריות. כלב – צריך להוריד 3 פעמים ביום, חתול – לנקות את ארגז החול, לכל בעלי החיים צריך לדאוג לאוכל ומים. לחלקן צריך לנקות כלובים. אם לא נעשה את זה, בעלי החיים מותו. כלומר, יש משמעות מאוד עמוקה להגעתו של בעל החיים הביתה. הילדים לומדים לקבל אחריות. הם גם לומדים את המשמעויות של לא לנהוג באחריות. שוב, כלים מאוד חשובים לחיים.
10. שיפור מצב הרוח
כשאתם נכנסים הביתה והכלב קופץ עליכם, תוכלו לא לחייך? כשהחתול רודף אחרי הזנב של עצמו, כשהאוגר רץ בגלגל ויוצא מסטול. הרי אנחנו רואים סרטונים של בעלי חיים אחרים וצוחקים. בעל חיים יעלה לנו את המצב רוח ואת השמחה בבית. רק מעצם היותו.
יש כל כך הרבה יתרונות באימוץ בעל חיים. בעל החיים ישפיע על כל הבית. אתם תיצרו איתו קרבה וזכרונות משפחתיים נעימים. הוא יהפוך לחלק מהמשפחה הגרעינית.
אגב, הוא גם יעזור נפשית לילדים בזמן הגירושים ויעזור בשמירה על יציבות ושגרה אחרי הגירושים.
יש כמובן גם חסרונות לא מבוטלים.
- בהרבה פעמים הילדים מפסיקים לטפל בבעל החיים למרות שהבטיחו והטיפול עובר להורה
- גידול בעלי חיים הוא יקר. סל אימוץ, אגרה, חיבונים וטיפולים רפואיים
- קשה לשמור על נקיון
- קשה מאוד להיות ספונטניים (ולצאת לחול בלי סידור לבעל החיים)
אם החלטתם לאמץ,
אני ממליצה ללכת לעמותות השונות ולפתוח את הלב לבעל חיים הזקוק לכך ובכך להציל נפש אחת.
איך להגיע להסכמות עם הילדים לגבי אימוץ בעל חיים – במאמר הבא
Comments